Op 1 januari 2021 is de nieuwe norm permanente vorming van het ITAA in werking getreden, niet alleen voor alle leden en stagiairs van het Instituut, maar ook voor de erkende vormingsoperatoren en de kandidaat-vormingsoperatoren. Voor sommigen onder hen was dit een grote aanpassing, anderen zagen er meteen de nieuwe voordelen van in. Hoewel 2021 een overgangsjaar was, werd er toch aan alle partijen gevraagd om de norm permanente vorming strikt na
te leven.
De Cel permanente vorming is samengesteld uit 4 leden, 2 van elke taalrol, met name Christine Nuttin (voorzitter), Sylvia Thienpont (ondervoorzitter), Etienne Claes en Daan Jans. De Cel permanente vorming waakt erover dat alle leden van het Instituut hun verslag permanente vorming jaarlijks invullen en indien nodig de leden erop wijzen dat zij niet aan de norm permanente vorming voldoen. Tevens is het de taak van deze Cel om de erkenningsaanvragen van
vormingsoperatoren te bestuderen en haar advies door te geven aan de Raad van het ITAA, zodat deze laatste een definitieve beslissing kan nemen.
In april werden de nieuwe platformen permanente vorming voor zowel de leden en stagiairs van het ITAA als voor de erkende vormingsoperatoren gelanceerd. Naar aanleiding van enkele pertinente opmerkingen en vragen van verschillende personen, werden de nieuwe platformen op regelmatige wijze bijgewerkt, wat wij in de toekomst zullen blijven doen om de platformen zo accuraat mogelijk te laten werken.
Het Instituut vraagt dat alle erkende vormingsoperatoren de aanwezigheden van hun deelnemers rechtstreeks in het verslag van onze leden opladen. Wanneer de vormingsoperatoren de aanwezigheden rechtstreeks opladen in het verslag van onze leden, moeten ze geen vormingsattesten meer afleveren, noch op papier, noch elektronisch.
Veel erkende vormingsoperatoren hebben zich in de loop van 2021 daar dan ook naar georganiseerd, waarvoor dank. Toch zijn er nog enkele erkende vormingsoperatoren die dit nog niet doen, waardoor onze leden en stagiairs helaas hun verslagen permanente vorming voor het kalenderjaar 2021 zelf hebben moeten aanvullen.
Alle nieuwe erkende vormingsoperatoren van het ITAA dienen een overeenkomst te ondertekenen, waarin zij verklaren zich niet alleen te onderwerpen aan een strikte naleving van de norm permanente vorming, maar ook om zich te onderwerpen aan een controle van de Taskforce.
De nieuwe norm permanente vorming voorziet ook dat sprekers die regelmatig optreden als spreker op door het ITAA erkende vormingsactiviteiten zich als geregistreerd opleider kunnen registreren op het platform permanente vorming. Hierdoor kunnen in sommige gevallen kleinere kantoren die een eenmalige vorming wensen te organiseren binnen een redelijke termijn een aanvraag indienen om de vorming te laten erkennen.
Leden en stagiairs van het ITAA kunnen een vorming georganiseerd door een niet-erkende vormingsoperator, maar waar wel de relevante vakgebieden werden behandeld, op individuele basis laten erkennen.
Hiervoor dienen zij (cf. art. 6 § 2 van de norm permanente vorming) een volledig dossier in te dienen via het platform permanente vorming.
Deze individuele aanvraag is volledig gratis.
Voor alle stappen die op het nieuwe platform permanente vorming moeten worden genomen, hetzij door onze leden, hetzij door de erkende vormingsoperatoren of kandidaat-vormingsoperatoren, werden er verschillende instructievideo’s gemaakt, alsook een FAQ – waarin veel vragen worden beantwoord – opgesteld.
Binnen de Cel permanente vorming werd er een Taskforce opgericht. De leden van de Taskforce hebben de taak om de erkende vormingsoperatoren op regelmatige basis te gaan controleren, dit zowel voor vormingen ter plaatse, vormingen op afstand als uitgestelde vormingen. Zij zullen nagaan of de erkende vormingsoperatoren niet alleen de norm permanente vorming naleven, maar ook of hun vormingen en sprekers van een kwalitatief niveau zijn, zodat onze leden alleen maar het beste aanbod krijgen.